Naslovnica  
Gdje je Prvić?  
O Prviću  
Povijest  
Slike  
Informacije  
Red vožnje  
   
Prijatelji Prvića  
Forum  
Anketa  
   
Mjesni odbor  
Udruga  
   
Smještaj  
Kontakt  
   

 

 
Novosti

22.7.2010.
Ima, nema fešte!
Dugo nije bilo novosti na stranicama, ali evo ovih dana glavna tema na otoku je kako je na "prijedlog" župnika ukinuta tradicionalna fešta povodom Gospe od Anđela 2.8. Mjesni odbor na sastanku na kojem je bilo samo tri člana od pet, podržalo je taj "prijedlog" jednim dijelom i zbog toga što je župnik rekao da su se i složili u Šepurini da na Sv.Roka isto ne bude fešte što nije bila istina. Argumenti župnika su bili da za crkveni praznik Gospe od Anđela ne bude opijanja, drogiranja, buke, rocka već mirno i penzionerski, donekle se slažem, ali di su tu mladi i tradicija.
Netko može reći prije 50 godina je bilo drukčije, ali štošta je bilo drukčije prije 50 godina što ne znači da se moramo vraćati nazad.
Protiv sam drogiranja, pijanstva i nereda, ali na ovaj način se to ne rješava što nameće da je to samo neki mogući argument da se to ne događa baš na taj dan.

Pustite feštu na miru, lito je i svako malo triba bit fešta. Šta bi rekli splićani da na Sv.Duju ne bude tombule, da ne bude koncerata po cilome gradu do jutra. Isto je to crkveni praznik, sa procesijom i misom, ali je dobro organiziran i za svakoga ima po nešto.
Svako malo dalmatinsko misto ima nekog svog zaštitnika i kojeg štuje i fešta na taj dan. Nije sve u piću i iću, pa stoga dobra organizacija i dogovor može napraviti lipu feštu, ali ne na ovakav način kako se radi.

Članak iz Slobodne Dalmacije, Četvrtak 22.7.2010.:

Prosvjedno pismo postavljeno na oglasnu ploču:

Komentirajte o ovoj temi na forumu <ovdje>.

 

Marin Lučev, Split, Hrvatska info@prvic-luka.com
www.prvic-luka.com - www.prvicluka.com
Copyright © 1999-2007 [maRE]. All rights reserved.
Site od: 01. 02. 1999.