Naslovnica  
Gdje je Prvić?  
O Prviću  
Povijest  
Slike  
Informacije  
Red vožnje  
   
Prijatelji Prvića  
Forum  
Anketa  
   
Mjesni odbor  
Udruga  
   
Smještaj  
Kontakt  
   

 

 
Novosti
27.06.'07. - IZ TISKA
Tekst iz novina - Novi tjednik od 18.05.'07.
 

Prvić ostao kratkih rukava
Ne znam zašto grad Vodice nije kandidirao Prvić za isti program po kojemu su novac za kapitalne investicije u infrastrukturi dobili ostali naseljeni otoci šibenskog arhipelaga, veli Goran Kursar, predsjednik MO Prvić Šepurine
 


Nakon što su četiri naseljena otoka šibenskog arhipelaga, Krapanj, Zlarin, Kaprije i Žirje, ušli u program financiranja komunalnih i drugih kapitalnih projekata od strane Ministarstva mora turizma, prometa i razvitka, oglasili su se stanovnici otoka Prvića koje je ovaj projekt u potpunosti zaobišao. Naime, od ukupno 2,9 milijuna kuna, koliko je Ministarstvo namijenilo kapitalnim projektima na spomenutim šibenskim otocima, za rekonstrukciju svoje infrastrukture Prvić nije dobio niti kunu.
Podatak začuđuje, ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da je upravo taj otok posljednjih godina doživio svoje gospodarsko i socijalno buđenje.
- Ne znam zašto grad Vodice nije kandidirao Prvić za isti program po kojemu su novac za kapitalne investicije u infrastrukturi dobili ostali naseljeni otoci šibenskog arhipelaga. Činjenica je da je u vodičkom proračunu za prošlu godinu ostalo viška 20 milijuna kuna. Ne znam zašto taj novac nije utrošio primjerice u Prvić, koji vapi za ulaganjima – pita se Goran Kursar, predsjednik mjesnog odbora Prvić Šepurine. Prvić ima, veli Kursar, otvorenih zahtjeva i potreba, od izrade izvedbenog projekta mjesne lučice, preko postavljanja rasvjete kroz mjesto, izgradnje kanalizacijske i električne mreže, do uspostavljanja brodske linije Prvić - Vodice. Svi ti projekti čekaju neka bolja vremena, ili se razvijaju jako sporo.
Ulaganjem u infrastrukturu stvaraju se preduvjeti svakog mjesta, pa tako i otoka Prvića u cjelini, mišljenja je Kursar. Umjesto da otok Prvić Vodicama bude njihov sastavni dio, grad se prema otoku ponaša isključivo domaćinski, smatra Kursar.
- Vodice o Prviću vode računa, ali ulažu samo u sigurno. Tri smo godine čekali da se napravi trafostanica. Ljudima su pregorijevali kućanski aparati jer je registrirani napon, kojega sam izmjerio osobno, umjesto 220, iznosio 158 volti. Tek je sada izgradnja nove trafostanice ušla u završnu fazu, a radovi bi trebali biti okončani do ljeta. Za to smo se trebali pomučiti – kazao nam je Kursar. Primjerice, revitalizaciji Prvića pridonijela je u najvećem obimu brodska pruga 505, koju vozi brod Tijat. Nakon što je donesena odluka o uspostavljanju nove pruge Prvić – Vodice, koja je nedavno i profunkcionirala, sada se koplja lome oko toga da li će otok ostati otkinut od grada Šibenika, jer se netko dosjetio da bi bilo jeftinije sada u potpunosti ukinuti liniju 505.
Načelnik mjesnog odbora priznaje, s druge strane, kako se u Prviću ulaže u kanalizaciju. Premda taj otok prvotno nije trebao biti obuhvaćen kanalizacijskim sustavom, zbog inicijative grada Vodica i otočkog mjesnog odbora, Prvić je uvršten u sustav odvodnje. Unatoč tomu otoku nedostaje svježeg kapitala.
- Dok svi drugi otoci sustavno gube stanovništvo, Prvić je u posljednje vrijeme sustavno oživio. Samo zadnjih šest godina na otok se doselilo nekoliko mladih obitelji s mališanima, kojih do šest godina na otoku trenutno ima dvadeset. Toliko djece na Prviću nije živjelo posljednjih trideset godina. Ima sveukupno sedam mladih obitelji, nekoliko parova starosjedioca, te onih koji su se doselili s kopna, koji žive i rade na otoku, što je ogroman demografski pomak - kazao je Kursar.
Tomislav Jukić, šibenski dogradonačelnik izražava žaljenje zbog toga što Prvić nije kandidiran za projekta Ministarstva. S druge strane ističe Strategiju razvoja otoka šibenskog arhipelaga kao jednu od temeljnih smjernica šibenske gradske uprave.
- Proračun grada Šibenika nije dovoljno obiman da bi mogao pokriti sve potrebe otočana, te kapitalne investicije koje je potrebno realizirati na četiri naseljena otoka šibenskog arhipelaga, ali namjera gradskih vlasti jest da olakšaju otočanima život na način da u suradnji s Ministarstvom kanaliziramo makar određeni iznos novca na ta područja – kazao nam je dogradonačelnik Tomislav Jukić. Šibenski dogradonačelnik ovom je prilikom još jednom istakao važnost projekta kojega priprema šibenska gradska uprava u suradnji sa županijom i resornim Ministarstvom, a s čijom bi se realizacijom trebalo krenuti krajem ove godine. Radi se, naime, o projektu vodoopskrbe svih naseljenih otoka sa šibenskog arhipelaga koji će biti vrijedan 40 do 50 milijuna kuna.
- Upravo je u pripremi zajednički sporazum kojega će parafirati Ministarstvo, grad i županija, a koji će omogućiti realizaciju ovog projekta – kazao nam je i ministar Božidar Kalmeta prilikom svog posljednjeg posjeta Šibeniku.

Jelena Devčić

preuzeto sa http://www.novi-tjednik.hr/index.asp?dID=345

 

 

Marin Lučev, Split, Hrvatska info@prvic-luka.com
www.prvic-luka.com - www.prvicluka.com
Copyright © 1999-2007 [maRE]. All rights reserved.
Site od: 01. 02. 1999.